Матч з луганською «Зорею», який відбувся в Запоріжжі 8 травня нинішнього року став останнім в історії молодіжної команди «Олександрії» U-21,  тому що чемпіонат дублерів з нового сезону не проводитиметься.

Пресслужба клубу підготувала статистичний звіт за всі роки існування «молодіжки»  — без перебільшення прикраси олександрійського футболу, команди зі своєю історією, у якої були й злети й падіння, яка запалювала нові футбольні імена, а головне – дарувала вболівальникам емоції.

А розпочалося все 7 липня 2011 року. Молодіжка «Олександрії» в Полтаві провела свій перший офіційний матч проти місцевої «Ворскли». Дебют видався невдалим – поразка 4:1. Автором першого голу в складі «Олександрії» став Антон Котляр. І хоча чемпіонат того року команда провалила, посівши останнє місце в турнірній таблиці, вона дала великому футболу цілу низку гравців, які надалі з успіхом виступали за основний склад «Олександрії»: Євген Банада, Артем Полярус, Владислав Леванідов, Дмитро Рудик, Богдан Боровський, Євгеній Піскун, Богдан Бичков, та в інших командах: Антон Котляр, Євген Колєснік, Ярослав Поплавка, Михайло Козак, Сергій Твердоух, Ігор Гришин.

Після трирічної перерви олександрійці знову взяли участь в чемпіонатах України серед молодіжних команд в сезоні 2015/16 років і посіли 12 місце в турнірній таблиці серед 14 команд. І хоча виступи нашої команди були не дуже втішними, на їх рахунку перемога над срібним призером чемпіонату — донецьким «Шахтарем».

Трохи краще наші земляки виступали в наступному сезоні, посівши 10 місце, а в сезоні 2017/18 років прийшов перший значний успіх. Команда поступилася лише визнаним лідерам – київському «Динамо» та донецькому «Шахтарю», і зайняла почесне 3 місце, а кращий бомбардир нашої команди Вадим Гранчар увійшов до списку кращих бомбардирів чемпіонату – 8 місце (9 голів). Вагомий внесок в досягнення команди зробили Дмитро Рудик, Вадим Вітенчук, Вадим Гранчар, Богдан Литвяк, Іван Гаврушко, Владислав Бабогло, Кирило Прокопчук, Владислав Шкіндер, Іван Тищенко, Сергій Райлян, Тимур Стецьков, Євген Протасов, Орест Ткачук, Іван Гура, які були нагороджені бронзовими медалями чемпіонату. Цього успіху олександрійці досягли під керівництвом старшого тренера команди Андрія Купцова та його помічників Володимира Максімова, Олександра Ломка та Сергія Карпова.

В наступному сезоні новий успіх – 2 місце і перевага над донецьким «Шахтарем» в 13 очок. До речі, гірникам наша команда не програла жодного матчу – 1 перемога та 3 нічиїх. Орест Ткачук (7 місце — 9 голів) та Денис Устименко (12 місце — 8 голів) увійшли до списку кращих бомбардирів чемпіонату. Дмитро Рудик, Владислав Шкіндер, Кирило Прокопчук, Вадим Гранчар, Тимур Стецьков, Богдан Литвяк, Вадим Вітенчук, Іван Гура, Орест Ткачук, Владислав Бабогло стали дворазовими призерами чемпіонатів України серед молодіжних команд країни. Також вагомий внесок в успіхи команди внесли Олег Білик, Максим Дубенков, Сергій Русьян, Дмитро Семенов, Андрій Глоба, Кирило Костенко, Максим Куліш, Гліб Бухал, Євген Верхоланцев та Кирило Дришлюк.

До речі, в тому сезоні олександрійці тричі (!) перемогли чемпіонів – київське «Динамо», зазнавши від киян поразки в останньому турі на «Олімпі» в матчі, який вже нічого не вирішував. Цей успіх з командою розділили її наставники Андрій Купцов, Олександр Ломко та Сергій Карпов.

У 2019 році два гравці «Олександрії» — Кирило Дришлюк та Денис Устименко -  у складі збірної України стали чемпіонами світу серед молодіжних команд.

Неодноразово за молодіжну збірну України виступали: Олег Білик, Владислав Бабогло та Тимур Стецьков.

У сезоні 2019/20 років наша молодіжка в турнірній таблиці посіла 4 місце поступившись бронзовими нагородами полтавській «Ворсклі», а два гравці  — Денис Устименко та Андрій Новіков — увійшли до списку кращих бомбардирів чемпіонату, провівши у ворота суперників по 7 м’ячів.

Добре виступали олександрійці й в минулому сезоні. Вирішальним став матч за бронзові нагороди у Львові з місцевим «Рухом». Вже на 6 хвилині наші футболісти вели в рахунку 2:0, і здавалося, що доля зустрічі вже вирішена,  але львів’янам вдалося не лише відігратися, а й вийти вперед. Лише під завісу матчу підопічним Олександра Ломка вдалося відновити рівновагу. Нічия фактично принесла нагороди «Руху», хоча в останніх матчах футболісти «Олександрії» вдома розгромили ковалівський «Колос» — 4:1, а в останньому турі в Запоріжжі розтрощили луганську «Зорю» — 6:1.

Загалом в чемпіонатах України наша молодіжка провела 199 матчів: 79 перемог, 50 нічиїх, 70 поразок. Різниця м’ячів 282-243=+39 на користь нашої команди.

Всього в цих зустрічах брали участь 210 гравців «Олександрії», а найбільше матчів провели: Богдан Литвяк — 97, Вадим Вітенчук — 78, Кирило Прокопчук — 77, Тимур Стецьков — 74 та Владислав Шкіндер — 74.

Кращі бомбардири: Вадим Гранчар — 19, Денис Устименко — 17, Андрій Новіков — 12, Богдан Литвяк — 11, Орест Ткачук — 10, Іван Петренко — 10.

Рекордсмени за сезон Вадим Гранчар (2017/18) та Орест Ткачук (2018/19) по 9 м’ячів.

Пропущені м'ячі: Дмитро Рудик — 86, Владислав Леванідов — 35, Олег Білик — 21, В’ячеслав Борисенко — 20.

Найбільше «сухих» матчів провели: Дмитро Рудик — 24 (72 матчі), Владислав Леванідов — 10 (33 матчі) та Олег Білик — 9 (21 матч).

Найчастіше команду в якості капітана на поле виводили: Іван Гаврушко — 39, Кирило Прокопчук — 33, Богдан Боровський — 32.

На рахунку «Олександрії» 23 перемог з великим рахунком. Найбільша — над петрівським «Інгульцем» — 9:0 в сезоні 2020/21.

Поразок з великим рахунком — 11. Найбільша від СК «Дніпро-1» (Дніпро) — 0:8 в сезоні 2020/21.