«Сент-Етьєн» і «Олександрія» зіграли у Франції внічию і горять бажанням здобути першу перемогу в групі I. У обох клубів по два очки після трьох матчів, тоді як у «Вольфсбурга» і «Гента» що займають перше і друге місця по п'ять .

  • «Олександрія» спочатку поступилися на виїзді «Вольфсбургу» (1: 3), після чого добилися домашньої нічиєї з «Гентом» (1: 1). У третьому турі на «Жоффруа Гішар» український клуб знову зіграв з рахунком 1: 1, причому обидва голи забив бразильський захисник «Сент-Етьєна» Габріел Сілва. Французи стартували з гостьової поразки від «Гента» (2: 3), а потім зіграли вдома з «Вольфсбургом» 1: 1. Після другого туру в клубі змінився головний тренер — замість Гіслена Прентана прийшов Клод Пюель.

Попередні зустрічі

  • Зустріч з «Сент-Етьєном» в третьому турі стала для «Олександрії» першим матчем проти представника Франції, а ось «Сент-Етьєн» шість разів перетинався з українськими клубами, зазнавши поразки в ході двох перших візитів в Україну і здобувши перемогу в останньому . Ця перемога припала на поєдинок третього туру групового етапу Ліги Європи-2015/16 — єдиний гол у ворота «Дніпра» забив Ромен Амума.

Взаємовідносини

«Олександрія»

  • «Олександрія» посіла третє місце в чемпіонаті України-2018/19. Це її найвище досягнення за всю історію, що дозволило напряму потрапити в груповий етап Ліги Європи. Клуб вперше грає на цій стадії єврокубка.
  • Це тільки третя європейська кампанія для «Олександрії». Дебют в сезоні 2016/17 закінчився в третьому відбірковому раунді Ліги Європи (поразки від «Хайдука»). У наступному розіграші «Олександрія» вилетіла в раунді плей-офф, поступившись БАТЕ. Перед цим — в третьому відбірковому раунді — команда здобула свою єдину поки перемогу в єврокубках над румунською «Астрою» (0: 0 в гостях, 1: 0 вдома).

Статистика «Олександрії» в домашніх єврокубкових матчах: В1 Н1 П2. Український клуб забив у цих чотирьох іграх три і пропустив шість м'ячів. Цікаво, що в останніх шести єврокубкових матчах «Олександрія» забивала рівно по одному голу.

«Сент-Етьєн»

  • «Сент-Етьєнн» не був представлений на євроарені з сезону 2016/17, коли дійшов до 1/16 фіналу Ліги Європи. У минулому розіграші чемпіонату Франції команда посіла четверте місце і в четвертий раз потрапила в груповий етап Ліги Європи.
  • У сезоні 2014/15 «Сент-Етьєн» не пробився в плей-офф, зігравши внічию в перших п'яти зустрічах і поступившись в останньому. У сезонах 2015/16 і 2016/17 команда доходила до 1/16 фіналу, причому в останньому випадку поступилася на цій стадії майбутньому переможцю турніру «Манчестер Юнайтед» (0: 3 в гостях, 0: 1 вдома).
  • У гостьових матчах групового етапу Ліги Європи «Сент-Етьєн» грає з перемінним успіхом: В3 Н4 П3. Поразка від «Гента» в першому турі перервало безпрограшну серію французів в гостях з п'яти матчів (В3 Н2).

Зв'язки між командами та інше

  • Півзахисник «Сент-Етьєна» Йоан Кабай свій перший гол за збірну Франції забив в Донецьку в матчі ЄВРО-2012 проти України. У тій зустрічі також взяли участь Матьє Дебюші і Янн М'Віла.

 

  • Півзахисник «Олександрії» і уродженець Франції Жоау Тейшейра — випускник академії «Метца». Правда, на батьківщині в елітному дивізіоні він так і не пограв.
  • «Олександрія» — один з шести дебютантів групового етапу Ліги Європи в цьому розіграші. П'ять інших: «Еспаньол», «Ференцварош», «Вулверхемптон» і австрійські ЛАСК з «Вольфсбергом».

Тренери

  • Колишній півзахисник Володимир Шаран, на рахунку якого один матч за збірну України і два чемпіонські титули з «Динамо», з перервами тренує «Олександрію» протягом більшої частини цього десятиліття. Після дворічного першого періоду роботи він пішов в «Карпати», повернувся в 2013-му в «Олександрію», яку через два роки вивів у вищий дивізіон. З тих пір під його керівництвом команда тричі потрапляла в Лігу Європи, але тільки в цьому розіграші грає в груповій стадії завдяки бронзі чемпіонату України-2018/19.
  • Досвідчений Клод Пюель 4 жовтня змінив біля керма «Сент-Етьєна» Гіслена Прентана. Пюель в 2017-му залишив «Ніццу», після чого працював в англійській прем'єр-лізі з «Саутгемптоном» і «Лестером». Колишній півзахисник провів 17 сезонів в «Монако», відігравши за клуб у всіх турнірах більше 600 матчів. У сезоні 1999/2000 він привів «Монако» до чемпіонського титулу вже в якості тренера, а пізніше керував «Ліллем» і «Ліоном» у Лізі чемпіонів УЄФА, дійшовши з ліонцям до півфіналу в 2010 році.

Джерело: УЄФА