Країна на карантині. Незважаючи на це, ви дистанційно керуєте тренувальним процесом «на дому». Всім футболістам розписали програми індивідуальних занять. Розкажіть, як це відбувається?

 

Спочатку у нас на тренувальній базі залишилося 13 футболістів. Зараз вже менше: Юрій Паньків поїхав додому до Львова, Каспарс Дубра полетів рейсом до Латвії. Відпустив Каспарса, порадившись з президентом клубу Сергієм Анатольовичем Кузьменко, бо пауза в чемпіонаті буде тривалою. На базу приїхав Андрій Запорожан, ми зібрались з хлопцями, поговорили, зателефонували всім гравцям команди, хто знаходиться вдома. Всі працюють по програмі тренувань, яку розписав тренерський штаб. Ми їм довіряємо, та й самі футболісти зацікавленні у підтримці своєї фізичної форми. Місцевим також надали індивідуальні програми занять. Головна умова, щоб за можливості працювали з м’ячем в парах. Також, ніхто не відміняв тренування в тренажерному залі на нашій футбольній базі. Тобто, всі працюють.

 

Як футболісти поставились до нинішньої ситуації з коронавірусом?

 

Спочатку вони були більш веселішими, іронічно думали, що все обійдеться, чемпіонат триватиме, і не буде такої надзвичайної ситуації. Зараз, відчувши всю серйозність, дотримуються правил перебування на карантині. При цьому індивідуальні тренування тривають: в лісопарковій зоні, біля готелю «Сапфір», на стадіоні «Олімп», на КСК «Ніка». Футболісти самі між собою домовляються про зустрічі і тренуються, правда, більше двох осіб не збираються.

 

Гравці, які були травмовані на почату другої частини чемпіонату, вже одужали?

 

Дмитро Шастал вже був готовий тренуватися в загальній групі, але сталася така ситуація, і він зараз працює по індивідуальній програмі, при цьому гравець повністю здоровий. Кирило Ковалець також одужав після травми, Василь Грицук вже брав участь в матчі проти «Колоса». У Максима Третьякова теж була мікротравма, зараз він також працює по індивідуальній програмі дистанційно, при цьому ще не відновився повністю і чекає, коли лікарі дозволять йому приступити до індивідуальних тренувань. А так всі здорові, окрім Антона Шендріка, – в нього проблема з коліном. Він поїхав до себе додому, і там працює по індивідуальній програмі.

 

З футболістами зрозуміло. А як тренерський штаб? Підтримуєте зв’язок зі своїми помічниками?

 

Так, ми постійно на зв’язку. Бачимось практично кожного дня. Збираємося на тренувальній базі. Відеоаналітик команди Євген Довгаленко підготував матеріал для опрацювання: переглядаємо минулі матчі за участю нашої команди. Кожен з помічників відслідковує індивідуальну роботу на полі футболістів по різним тактичним схемам. Всі зайняті своєю роботою.

 

Як ви особисто ставитеся до ситуації з пандемією?

 

Як і всі, напевно. Треба перечекати, якось вже втягнулися в цей режим. З родиною: я, дружина і донька гуляємо майже кожного дня в лісі протягом години, потім я їду на тренувальну базу, займаюсь в тренажерному залі, після чого сідаю за роботу, переглядаю матчі за участю нашої команди. А ввечері повертаюсь до родини.

 

Як ви ставитесь до ідеї деяких футбольних фахівців, які пропонують в разі не покращення ситуації в країні, завершити чемпіонат з тими результатами, які є на сьогоднішній день?

 

Я розумію, що ситуація неоднозначна. Чесно кажучи, я розмовляв з футболістами щодо подібного сценарію. Наразі ми перебуваємо на п’ятому місці в турнірній таблиці. Ми прекрасно розуміємо, що здатні займати вищі сходинки. Ми прагнули цього, тим паче, що очікували повернення в основу травмованих ключових гравців, які готові підсилити командну гру. Ми знали, що результати наші покращяться. Це вже було помітно в останньому 23 турі, в домашньому матчі проти «Колоса», коли підсиленням у другому таймі того ж Кирила Ковальця і Василя Грицука, які набрали непогану спортивну форму, ми перемогли. Так, не вистачає і Дениса Безбородька, який поки що не набрав оптимальної форми. Як би ж всі були здорові, то й ситуація в турнірній таблиці була б іншою. У нас є чіткі завдання, але… Я розумію, що основне питання по турнірній таблиці стосується луганської «Зорі» та київського «Динамо». Якби чемпіонат закінчився зараз, то, звичайно, ні про які «плей-офи», коли п’ята команда зустрічається з восьмою чи шоста з сьомою, речі не йдеться. Та і кубкові матчі. Але, виходячи з ситуації, насамперед, це людське здоров’я. А яке рішення буде прийняте, це вже не від нас залежить. Звичайно, кожен тренер, кожна команда прагне досягти вищого результату в тих поєдинках, які залишилися.

 

Що побажаєте вболівальникам ФК «Олександрія»?

 

Бажаю терпіння, віри в краще, здоров’я і оптимізму.

 

Прес-служба ФК «Олександрія»